dilluns, 14 de gener del 2008

Connectar-se. O no

Des que he encetat aquest bloc tinc ganes de dir alguna cosa respecte al tema de la connexió - desconnexió. Ja vam mig parlar d'això amb motiu de les "desconnexions" del Pep amb les seves escapades a Vietnam.

Tinc a "favoritos" el bloc del Javier Ortiz i gairebé cada dia llegeixo el seu article que a més publica el diari "Público". Em sembla un persona d'una gran lucidesa i els seus comentaris em permeten "connectar-me" a la realitat exterior a través d'una mirada intel·ligent.
Avui ens alertava del programa del PSOE i acabava dient que el programa que els dirigents socialistes presenten a les eleccions és com el del PP, només que una mica menys brutal: una mica menys clerical, una mica menys hostil a "la perifèria", una mica menys lliurat al diktat de Washington. El que passa, diu l'Ortiz, que no es tracta de ser,una mica menys, sinó de ser una altra cosa.

No, no patiu, no estic convertint aquest bloc en un debat polític, no volia dir això. Només que, inevitablement, aviat tornaran les eleccions a "Espanya" i ens afecten a tots els que encara formem part d'aquest Estat. La cosa és gairebé bilateral entre Zapatero i el Rajoy, i prefereixo el Zapatero perquè és una mica menys .... però naturalment, no n'hi ha prou. No, no és això. És tracta de ser una altra cosa. I aquest ser o no ser una altra cosa m'afecta de manera directa i no m'hi puc desconnectar.

Aquest matí he parlat amb el Pablo i comentàvem el tema (per cert té l'ordinador espatllat i no ens pot llegir, quan li arreglin m'ha promès venir per aquí).Doncs el Pablo em deia que va veure un dia aquest bloc (abans que el seu aparell es poses malalt, l'ordinador, vull dir, clar) Quants parèntesis, no acabaré mai. Sintetitza, Magda, molt bé torne-m'hi.

El Pablo deia que havia vist el comentari del Pep sobre l'Igor Portu i que li semblava que s'excusava per fer-lo. Li volia contestar dient que el que ell feia era un comentari dels seus sentiment, que aquests sentiment formaven part de la vida, que havien d'existir, que no podem ser aliens al que passa al món. El que passa, allà fora ens afecta, ens colpeix, ens fa bé o ens fa mal, i és important saber-ho i, sabent-ho, compartir-ho. sempre que es pugui, amb aquelles persones que tenen una ètica comuna. Es podia, i calia, fer comentaris com el del Pep sobre la tortura. Tot això, em sembla que és el que el Pablo volia dir, però se li va posar malalt l'aparell (l'ordinador) i no va poder fer-ho. Per això ho faig jo per ell i, en tot cas, quan vingui, ja em corregirà.

Ep, de veres, no vull fer un forum polític, vull parlar, ho deia al començament i m'hi mantinc, de la connexió - desconnexió.

I és que quan jo escric aquest blog, quan l'Enric es possa dins una bona literatura i ni em sent si li dic que es hora de sopar, quan el Pep engull mirades sinceres al Vietnam, quan el Pablo es fica dins d'una de les seves creacions i no recorda l'hora que hem quedat ... no estem desconnectats, perquè no som un aparell que es desendolla i se li esborra tota la informació i totes les seves funcions. No, no som robots que desconnectem amb un botó. Som humans que necessitem "connectar-nos" a nosaltres mateixos a allò que ens omple i ens fa viure.

No podem plantar-nos davant el senyor Zapatero per dir-li que no és això, no és això (la paraula companys l'elimino perquè no em surt aplicar-la en el context). No podem, moltes vegades, dir als nostres caps o companys de feina, als cobradors d'impostos, als agents del trànsit, que tanta norma ens idiotitza. Hem de fugir, de tant en tant, de la hipocresia i hem de "connectar-nos" a la nostra veritat, La Dolors, quan viatja, no s'escapa de res, va a recollir i troba. No desconnecta quan plasma el que ha trobat en els seus magnífics àlbums de fotos a través dels quals ens mostra i es mostra. És precisament constrint aquests àlbums quan està més connectada. La Pepa no "fuig" de cap obligació quan es "connecta" per gaudir, posem per cas, d'una bona conversa amb el Ferran.

Que no ens enganyin, un cop més, amb les paraules. No som màquines construïdes per produir o consumir. No som màquines que acumulen informació sense analitzar-la i procesar-la d'acord amb uns sentiment i amb una ètica determinada (la que tingui cada un). No poden desconnectar-nos. Quan sortim del món fet a imatge i semblança dels factics no estem desconnectant, ens estem connectant a la vida. VIVIM. I aquesta vida que generem empeny, com el vol de la papallona, les vides dels altres.

Cal que deixem lliure el potencial de nosaltres mateixos que tots tenim. No hem de ser infidels, no ens hem de ser infidels. Hem de connectar-nos, i molt, al que de veritat som i deixar-nos portar, sense mandra, pel que sentim, per la nostra veritat.

Però és ben cert que els Zapateros i el Portus, els Sarkozys, els Bushs .. hi són, les seves obres, i les obres d'altres menys mediatics, han entrat, ho volguem o no, a formar part de nosaltres i no ens en podem desentendre. Connectem-nos-hi doncs quan calgui, i si el sentir-los ens fa mal, diguem-ho, compartim-ho, extenguem-ho, lluitem-hi, cadascun a la seva manera i amb les seves armes. Escoltem i respectem, també, les lluites dels altres. Compartim ètiques i veritats, enriquim-nos del que és diferent. Però que no ens enganyin amb el llenguatge, quan ens endinsem en nosaltres mateixos i foratgitem Zapateros, obligacions, normes o feina no desconnectem de res. Estem connectant amb la vida.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Conectar amb la vida! Aixó es, Magda. Perque la vida, més enllà de tot aquest teatre dels polítics que ens inunda irremediablement aquets dies i malgrat totes les mentides i hipocresies nosaltres, hi sóm. Sóm vius per entendrens, per estimarnos i creixer en una manera de ser; més sencilla, més oberta, dient allò que ens mou mentre ens podem mirar als ulls, sigui o no "políticament correcte". Aquesta especie de competència entre ambdós partits (PP-Psoe)es el que fa fàstic i fa sentirte enmig de una comèdia que no es la teva i que endemés, no fa riure ni una mica!.Es la vella batalla pel poder que lliure cada un dels contrincans, amb els seus poders económics darrera, a on el poble, realment, te poc a veure; si més no, com a mera comparsa que "aplaudirá" al guanyador amb els seus vots. Es aixó la democracia?. Jo cada cop mi sento més lluny . Cada cop m'interessa menys tot i que m'afecta, com ens afecta a tots.
M'en vaig, sí, i m'acostu a coses més vitals. (Ojo, que sempre que dic aixó exclueixo, evidenment els de casa, els de casa les Borges, els de casa Ricard, els de casa Pontevedra o Almería, els de totes les cases fetes amb cara i mans que serveixen per acollirnos, per allargar aquesta abraçada).
Soc enmig de una ciutat que no em coneix. (uns 7 milios de persones a Hanoi). De tant en tant amb alguns bons amics també, bona gent pero de tant en tant passeijant sol, amb la meva camera i cercan tota la bellesa que m'aporta el camí. Encara no en sé prou, pero tot allò que entre per l'objectiu de la meva cámara, es que abans ha entrat al meu cor. Les fotos, per a mí, son només una tecnologia per compartir tot allò que tinc dincs amb tota la gent que estimo, com vosaltres.
No es doncs "desconexió" quan vaig dir que marxava uns dies a Vietnam, com podeu veure. Ans el contrari, es conectar amb tot allò de debó.
Hanoi. Les 8 del matí de un dia, també, amb nuvols i fred. (Agafo la meva camera i m'en vaig de passeig).

Anònim ha dit...

Amb aixó del blog se m'ha girat feina. Ohhh que bé! Doncs aquí en tinc poca de feina, ja es nota, oi?. Abans, fa uns dies, em llevaba i després d'esmorçar anava a l'ordinador i llegía les noticies del día. Ara, vaig de pet al nostre blog! Alguna cosa ha canviat...ohhhh que be!. La veritat es que m'interessen més les noticies dels meus amics que les de les "news" de qualsevol lloc.I més aquest temps de "eleccions", americanes, espanyoles....."eleccions". Qué hem d'elegir?: entre un Zapatero o un Rajoy? Entre un Rato o un Solbes? Se m'en fot un que altre, en serio. Evidement si només hi haguessin aquestes dues possibilitats votaria a en sabates doncs l'atra em sembla un insult a la inteligència. Hi han algunes més de opcions, pero jo, amb altres, aquesta vegada tampoc ens deixaran votar. Hi ha una especie de cursa entre el PP i PSOE per veure qui prohibeix més i qui ilegalitza més. Com volen que els bascos participin a la vida "democrática" i segueixin les "regles del joc". Aquí només en juguen dos, i fent trampes!!!. No sé ni perqué perdo el temps parlant d'aixó. Es com si els hi regalés una part del meu tempsl. No, no en parlaré més, em sembla. Només unes reflexions.
Avui ho he passat malament. Anava a caminar i pendre un cafetó (amb la cámara) i amb les meves amigues Thuy i Linh i el peu em feia un mal terrible. Se m'ha possat una ungla dins la carn i em sagnava. Pensava que no podria caminar en uns quants dies!. Quina desventura! Però no, després de donar un vol (hi han fotos), he anat al massatge. Les dues són massagistes del Hotel Majestic. M'han curat el dit del peu després de desinfectarlo; mi han possat un parell de tirites, després, la Thuy m'ha fet una hora de massatge i m'han deixat nou. Quines mans te aquesta noia! Es un angel per les meves cames, la meva esquena i les meves cervicals! Ja camino be.
Per dinar, aprop d'aquí, al carrer Hang Duong, del districte centre, hi ha un restaurant que esta força be. He dinat uns calamars retallats a tamany acariciable per la llengua, fregits amb cinc tipus d'herbes!. Una delicia! (sempre amb una mica de soja i pasta o arròs).Bé amics, vaig a fer una mica més de migdiada. Espero no aburrirvos amb el meus detalls i les meves parides. Són les meves!.

Anònim ha dit...

sinserament hi quedad una mica sorpressa no esperava aquest devat politic-filosofic, que puc di ,que tenio rao, pero el mes important es que crec que ningu desconectem, la llastima es que aixo queda entre nosaltres, no es que no sigui important, si que ho es, pero si podesim repetir historia tant millor.
La veritat es que jo tambe m'estic enganxant una mica al blog , pero com que soc molt lenta amb aquesta tecnologia tardo un montl i alguns dies no puc conectarme.
Pep no se com tu fas pero a hom vas estas rodejat de donas per que et curin, cuan no es la cama es el dit......., si no tu fam ve en pagas el viatge i ving a curarte

Anònim ha dit...

Susa ..... Tu sempre no en deixes passar cap, eh? jajaja. Digués que sí (haver si cuela) Però em sembla que aquesta vegada el Pep les té mé joves (pssss, això és entre tu i jo, ara que no ens sent)