Vilallonga de Camp. Poble - camí. Estratègicament situat a la via romana que portava a Tarraco els productes de les muntanyes de Prades, no només aliments, també pedres. Pedres per construir edificis que durarien segles. Aturada necessària per reprendre energies.
Els primers documents escrits que s'han trobat situen l'inici de la vila a l'any al 1174. No hi ha restes arquitectònics anteriors. Tant li fa. Més de mil anys abans de qualsevol data de la història oficial ja hi havia éssers humans plens d'il·lusions i d'esperances. I també n'hi havia més de mil anys abans de qualsevol data no història situada en el temps més de mil anys abans de la primera data que ens serveixen els llibres que inventen, en part, i imposen, del tot, les histories oficials
Més de mil anys abans de la data què, segons els documents oficials, es constituïa com a poble Vilallonga del Camp. Quan, diuen alguns, la nostra era començava. Les ancestrals tradicions i formes de viure dels ibers acabaven. La Cossetània era farcida de romans. Havien imposat una llengua estrangera, i una altra manera de viure. Les generacions futures, una a una, fins arribar al segle XXI, quedarien enlluernades per les magnificents construccions dels invasors. Tarraco creixia i s'immortalitzava, les senzilles llars iberes quedaven soterrades. Substituït l'alfabet perquè mai més ningú no el pogués entendre. La nostra era començava. Els nostres calendaris encetaven els dies primers. Abans una foscor de milers i milers d'anys, de milers i milers d'il·lusions i d'esperances, soterrades.
A Vilallonga del Camp, poble – camí, estratègicament situat a la via romana que portava a Tarraco els productes de les muntanyes de Prades, encara que això la història ho ignori, hi va fer cap, amb la seva família, un home anomenat Ricard. Segur que en altres indrets, en situacions similars, s'hi han assentat altres persones, podia ser dones o homes, es podien dir Antònia i Mohammed, podien ser a Vietnam o a Catalunya. L'essencial és que per damunt de les invasions i imposicions de la globalització, encara queden éssers disposats a fer el possible per immortalitzar la seva historia.
Aquesta es la petita i gran historia del Ricard, home nascut i forjat a Prades com ell es defineix. Implantat a Vilallonga del Camp. Un home de la terra, de la seva terra, de la nostra terra. Que ha crescut i viscut amb, de i per la terra.
El Ricard tenia (té) terres a Vilallonga, i també a Prades. A Vilallonga, uns camps d'olivers i d'avellaners, res de l'altre món, prou i de sobra per abastir-se ell i la família. I era just al mig del olivers on havien quedat soterrades aquelles il·lusions i altres esperances dels seus ancestres de feia més de dos mil anys. Aquells que carretejaven les pedres de les muntanyes de Prades a la nova Tarraco. Els historiadors això no ho saben, però el Ricard sí. I llavors, als inicis dels 90, el Ricard va decidir que havia de ser allí on construiria la casa. Una casa amb pedres de Prades, carretejades per ell mateix, tallades per ell mateix. Una construcció prou solida com per durar milers d'anys. Un edifici que, quan no quedin vestigis de la nostra cultura, la cultura imbricada en la terra, en la nostra terra, pogués mostrar que al segle XXI, aquí, encara no tot estava globalitzat. Va convocar arquitectes i els va mostrar els projectes, els va explicar com havia de ser la solidesa dels fonaments. Un darrera altre li van repetir la mateixa frase -Estàs boig. - Ton pare està boig – li deien els arquitectes a un fill, i després a l'altre- Li heu de treure del cap.
I el Ricard va retirar amb cura els olivers i els va trasplantar en un altre indret. Va començar a foradar la terra, metres i metres cap avall, clots de quasi un metre d'ample, farcits de ciment armat. Va recollir fotografies, diaris, poemes, tradicionaris catalans, va escriure cartes i les va datar, va fer dibuixos i els va signar. Va separar amb cura els documents i els va guardar en tubs precintats acuradament. Va enfonsar els tubs en el ciment i va començar a aixecar les parets de pedra vermella. Així durant 10 anys. Estava boig, segurament.
(Hi ha més fotos de la casa del Ricard a Flickr)
7 comentaris:
veo que estaba mas perdida que un pulpo en un garaje con la casa del Ricart, por cierto esta soltero?, a parte de tener ideas claras sobre lo que queria de su casa tambien tendria perras. He bvisto las fotos de pinturas me imagino que son de Pablo, no habia visto ninguna de el , la Celia esta muy bien.
Susita ....
Com m'algro que veure't per aquí. Veig que t'has decidit a "nvegar" Genial!
En resposta a les teves preguntes:
El Ricard està sol. La història sentimal d'aquesta persona és tot una altra cosa, tot plegat donaria per una bona novel·la. Ha aconseguit, sí, la casa que volia una casa feta, també per compartir. Per això convida gent i la mostra. Els diners ... bé imagino que forces però pensa que ho ha fet gairebé tot amb les seves mans. Deu anys d'il·lussions. Una casa imortal per compartir .... Tenia (té) una familia ... però viu sol. Darrera d'això es podrien fer moltes refleccions i escriure molt. De moment prefereixo no dir res més, seria posar-me dins la intimitat d'algú que no m'ha donat permís.
Les pintures, sí, del Pablo. Molt molt diferents a totes les anteriors. Està encetant una nova etapa més abstracta. Les anteriors molt més figuratives. I sí que n'has vist, com a mínim una, està penjada a la paret de casa.
La Celia, fantàstica, ja l'has vist. M'agradaria que digués alguna cosa per aquí, però és de les que li costa donar-li a les tecles, siposo que prefereix el cara a cara i mirar als ulls. A veure si la animem.
Gracies de nou per ser-hi, estupenda dona, algun dia ens expliques coses de les teves terres, vaja si vols.
Petons.
Jo no os puc mirar als ulls avui, soc a Bangkok, pero podeu veure que no he "desconectat" d'aquells que estimo.Be, ja sabem que i ón ès la casa d'en Ricard. Un brindis per aquest home. M'agrada i aixó que encar no el conec. Aquesta tarda cap a Hanoi. Ja os donarè noticies.Una abraçada ben forta a tots!
mi nueva prueba creo que tambien ha fracaso. Hago otra. A ver si sale
Ha salido, Pepa, ha salido. Auu, ja hi som quasi tots. Quina ilu!!!!
POR FIN!!!! AAALELUYA!!!
(Maga me faltaba marcar con el puntito el "alias")
Bueno pues ya estoy aquí. Ahora a ver cuánto y cuándo vuelvo a hacerlo. La verdad es que me gustaría incorporar esta cosa (este sistema de comunicación) en mi vida cotidiana, porque es LA LECHE!!!.
Pep que cerca estás!!!. Que guai!!. Tan cerca como todos los demás. Aquí. Exactamente AQUI. Claro que es esta forma aún extraña para algunos de nuestra generación -para algunos más que para otros-, pero no deja de ser una forma de cercanía.
Esta tarde he tenido un par de horas muy moviditas sin moverme del sillón del comedor de mi casa.
De 7 a 8 de la tarde me he estado poniendo al día en este espacio (yo ni sabía que habia tantos apartados y todos con tantos comentarios, pensaba que era una unidad ¿?). Una hora de leyendo, de aquí para allá: de Terrassa, a Borjas, de Borjas a Galicia, de Galicia a Almería, en medio de cada una a Vietnam y vuelta a cualquiera de ellas. En fín, menudo recorrido!!!. Y, ¿sabeis? no me he cansado nada, es más, todo ello mientras descansaba. Ha sido emocionante leeros, saber de vosotros, estar con vosotros.
Sobre las 8 ha aparecido un cartelito abajo a la derecha que me decía que Ferran -mi amigo, y vuestro amigo- acababa de conectarse al messenger -él en Dakar!!!, por si no habia suficiente internacionalidad en mi comedor-. Al mismo tiempo sonado el timbre de la puerta: M. del Valle, amiga mía y de Ferran. Hemos hablado con él un momento y, de pronto, aparece otro cuadrito-aviso abajo a la derecha: Magda se ha conectado al Messenger!! (Ferran habría dicho: "m'acabo de morir"). Yo ya no sabía a donde acudir. He puesto "hola Magda, estoy hablando con Ferran" y lo envíado. ¿a quién? a Ferran, por supuesto, -soy Pepa-. Luego me extrañaba que Magda ya no dijera nada más. Al cabo de un rato he pensado que algo fallaba y he pensado que tal vez tenía que clicar en algún otro sitio para hablar con Magda. Lo he hecho y allí estaba ella diciendo repetidamente: "toc, toc, amiga, ¿estás ahí?.
En fín, ya veis que necesito práctica. Me encantaría adquirirla.
Pep que tengas una estupenda estancia y sigue acercándonos tus vivencias.
MAGDA LA CASA DE RICART. VENGA YA!!
Un beso a todos y uno para cada uno
Enric: cucut, toc toc, para tí también
Pepaaaaaaa. Y yo diciendo en la nueva entrada que eras de las que habías dicho poca cosa. Que bonito, amiga. Me ha encantado (nos ha encantado) Leido conjuntamente con Enric. Un montón de risas y amistades hacia ti. Haces bien en el toc, toc, para Enric, que él sólo anima a los demás y se lo pasa bien, pero lo que es escribir. Si, sigamos ... toc, toc.
Un beso enorme
Publica un comentari a l'entrada